Prvý ročník Danube Wine Day navštívili tri stovky vinárskych profesionálov a milovníkov vína (Tlačová správa)

V utorok 26. Novembra 2019 sa priestory hotela Park Inn Radisson by Danube v Bratislave naplnili milovníkmi kvalitného vína. Po prvýkrát sa tu totiž konal Deň dunajských vín „Danube Wine Day 2019“. Podujatie malo za cieľ predstaviť odbornej i laickej verejnosti vína, ktoré uspeli v rámci 7. ročníka medzinárodnej súťaže Danube Wine Challenge. Špeciálnymi hosťami boli: medzinárodná expertka Elizabeth Gabay MW, slovenská šľachtiteľka viniča Dorota Pospíšilová, geológ Ivan Kraus a taliansky someliér Maurizio Dante Filippi.

Prvý ročník vinárskeho podujatia Danube Wine Day sa konal v kongresových priestoroch hotela Park Inn Radisson by Danube. Podujatie, spolu s organizátormi a špeciálnymi hosťami, otvorila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Pre návštevníkov bola pripravená galadegustácia medailových a iných vín, ktoré nalievali samotní vinári zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Rakúska a Talianska, ale aj dovozcovia a distribútori. Účastníci Danube Wine Day mali možnosť stretnúť viac ako 30 vinárov a ochutnať vyše 160 vín. Počas galadegustácie, ktorá prebiehala až do večerných hodín, návštevníci podujatia trávili čas nielen degustovaním, ale aj intenzívnymi diskusiami s vinármi.

Nielen pre vinárskych odborníkov, ale i pre ostatných nadšencov a vínomilcov, bol určený špeciálny bod programu s názvom Masterclass víťazných vín. Jednalo sa o komentovanú degustáciu, ktorú viedla medzinárodná vinárska odborníčka Elizabeth Gabay MW a spolukomentovala riaditeľka súťaže Danube Wine Challenge Edita Ďurčová DipWSET & WA. V rámci nej predstavili účastníkom vína, ktoré na súťaži DWC 2019 získali titul Víťaza kategórie, Šampióna alebo niektoré z ďalších mimoriadnych ocenení. Vína boli podávané v ultraľahkých kalichoch línie UMANA slovenského výrobcu RONA, a.s.. Túto špeciálnu radu kalichov prišiel odprezentovať samotný autor – Maurizio Dante Filippi, najlepší someliér Talianska za rok 2016. Špeciálnymi hosťami boli aj dve významné osobnosti spojené so slovenským vínom – uznávaná šľachtiteľka viniča Dorota Pospíšilová a profesor Ivan Kraus, geológ zaoberajúci sa vplyvom terroir na charakter vína.

Pre odbornú verejnosť, primárne so zameraním na someliérov, bol pripravený druhý masterclass. Témou boli „Veľké červené vína z Burgenlandu“ a uskutočnil sa v spolupráci s Wein Burgenland, partnerom podujatia. Moderovanú degustáciu viedli Christian Zechmeister, WA, DipWSET a Georg Schweitzer, WA, DipWSET zo združenia Wein Burgenland, spolumoderovala Edita Ďurčová.

Oba masterclassy mali limitovanú kapacitu, ktorá sa takmer okamžite po spustení registrácie naplnila. Účastníci ich po skončení hodnotili veľmi pozitívne, a to najmä vďaka kvalitnej príprave, špeciálnym hosťom i zaujímavým informáciám, ktoré odzneli.

Prvý ročník podujatia Danube Wine Day sa celkovo tešil veľkému ohlasu odbornej i spotrebiteľskej verejnosti a účasťou okolo 300 návštevníkov predčil očakávania organizátorov. Hostia degustovali a diskutovali v príjemnej atmosfére až do večerných hodín.

Organizačný tím na čele s prezidentom Danube Wine Challenge, Ing. Igorom Štumpfom, ďakuje za účasť špeciálnym hosťom, ktorí urobili z podujatia unikátny zážitok. Menovite patrí poďakovanie renomovanej medzinárodnej vinárskej expertke Elizabeth Gabay MW, najvýznamnejšej slovenskej šľachtiteľke viniča Dorote Pospíšilovej, slovenskému geológovi, profesorovi Ivanovi Krausovi a autorovi Linea Umana, vínnych kalichov vyrábaných firmou RONA, a.s., Mauriziovi Dante Filippi.

Poďakovanie patrí tiež partnerom, ktorí pomohli s organizáciou a podporou podujatia: RONA, a.s., PURGINA, s.r.o., Park Inn by Radisson Danube Bratislava, Wein Burgenland, Royal Water, Gastrofarma Salka, EVIRS – Európsky vinársky rytiersky stav a SVA – Slovenská vinárska akadémia. A samozrejme, aj mediálnym partnerom, ktorí sa postarali o propagáciu: KamZaVinom.sk, Inbar & Restaurant, denník Pravda a Televízia TA3.

V neposlednom rade patrí vďaka všetkým vinárom a dovozcom, ktorí prišli predstaviť svoje vína, hosťom a návštevníkom, ktorí majú radi kvalitné víno, chcú sa o ňom dozvedieť viac a ochutnať ho spolu s jeho tvorcami.

– – – – – –

Podujatie Danube Wine Day je súčasťou projektu Danube Wine Challenge. Tento projekt zastrešuje viaceré vinárske aktivity a do budúcna plánuje zorganizovať ďalšie udalosti, ktoré potešia práve milovníkov vína a vinárskych odborníkov. Hlavným podujatím, ktoré pripravuje na jar budúceho roka, je 8. ročník medzinárodnej vinárskej súťaže Danube Wine Challenge. Uskutoční sa 20. až 23. mája 2020 v priestoroch hotela Chateau Belá pod vysokým patronátom Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV).

Viac informácií o aktivitách DWC a aktuálnych i plánovaných podujatiach nájdete na našom webe – danubewine.sk.

 

[zdroj: Danube Wine Challenge, info@danubewine.sk]

FOTOGALÉRIE

Najnovšie z Tlačové správy